Lange tijd leek het erop dat al het asbest in Nederland begin 2024 verwijderd zou moeten zijn. Er volgden later nog wijzigingen van deze datum naar eind 2024 en zelfs nog januari 2025 en januari 2028. In juni 2019 is het wetsvoorstel echter volledig verworpen door de Eerste Kamer. Het grootste bezwaar tegen het wetsvoorstel is dat vanwege de grote haast waarmee met het verbod omgegaan wordt, veel dakeigenaren tot hoge kosten worden gedwongen. Asbest verwijderen zal nog steeds moeten gebeuren, maar voor wanneer dat zal moeten is vooralsnog onduidelijk.
Een fonds tot 2028
In ieder geval is er inmiddels een fonds opgezet, gefinancierd door het Rijk, provincies, gemeenten en banken. Het zal tot 2028 beschikbaar zijn en is bedoeld om mensen te verleiden om hun asbestdaken te verwijderen. Een positieve ontwikkeling vindt ook Rob Ekkers van De Contactgroep Eigenaren Asbestwoningen. Desondanks is de organisatie van mening dat sanering van asbestdaken dan wel op grotere schaal gebeuren moet, bijvoorbeeld per wijk. Zou dit per huis gebeuren en dus op ongestructureerde wijze binnen bijvoorbeeld een straat, zou dit teveel overlast veroorzaken en bovendien inefficiënt zijn. De Contactgroep Eigenaren Asbestwoningen is van mening dat hierin een regierol voor de gemeenten is weggelegd. Een andere maatregel om asbestsanering te stimuleren is dat verzekeraars asbestdaken in de toekomst zullen uitsluiten. Zo kunnen mensen met een onverzekerd asbestdak dus ook geen hypotheek krijgen.
Het verbod op het gebruik en de verkoop van asbest
Dat alle asbest verwijderen op een gegeven moment wel zal moeten is duidelijk. Er is nog teveel van deze gevaarlijke stof te vinden in ons land. Asbest is al 5000 jaar in omloop en als bouwmateriaal veel toegepast in gebouwen en huizen. Het bestaat uit microscopisch kleine vezels, waardoor het sterk is, slijtvast, brandwerend en bestand tegen zuur. Sinds eind jaren ’80 wordt asbest echter nog nauwelijks toegepast. Het is sinds eind 1993 zelfs helemaal verboden om asbest te verkopen, te gebruiken of te bewerken. De kleine vezels kunnen, als ze vrijkomen, schade veroorzaken aan de gezondheid. Veel woningen en gebouwen bevatten nu echter nog asbest en vormen dus een risico.
De geschiedenis van Asbest
In ons blog: Asbest, al 500 jaar in omloop, leest u dat de oude Egyptenaren asbestdoeken gebruikten bij het mummificatieproces. Ook vermengden oude Scandinavische volken het in hun aardewerk en dichtten zij er scheuren in hun blokhutten mee. In ons land is asbest vooral veel toegepast in de bouw tussen 1945 en 1993. In 1993 werd het verboden om asbest te verkopen, te gebruiken of te bewerken, maar met name woningen en gebouwen die zijn gebouwd in die periode tussen 1945 en 1993 bevatten nog asbest.

Doordat er lange tijd aangenomen werd dat het wetsvoorstel om alle asbestdaken te verwijderen voor 2024 aangenomen zou worden, hebben veel dakeigenaren gehaast gehandeld. Veel van hen hebben daarom hoge kosten moeten betalen in verband met de tijdsdruk. Nu het verbod van de baan is, is er dan ook veel onvrede hierover. Daarnaast vragen veel eigenaren en ondernemers zich af wanneer het verbod dan wel in zal gaan. Bovendien moeten zij er rekening mee houden dat de asbest verwijderd moet worden door gecertificeerde bedrijven en kunnen ze geen kosten besparen door de asbest zelf weg te halen. Asbest verwijderen in korte tijd is in ieder geval voor velen van hen geen optie.
Steeds strengere regels voor asbest verwijderen 2024
De verwijdering van asbest is aan strenge regels gebonden om het risico dat asbest met zich meebrengt voor de gezondheid zoveel mogelijk te beperken. Die regels worden ook continu aangescherpt.
Zo stelt de overheid onder meer grenswaarden vast: waarden die aangeven wat de maximale concentratie is waar mensen op het werk aan mogen worden blootgesteld. Die grenswaarden worden nu verlaagd, wat betekent dat saneringsbedrijven anders moeten gaan werken. Verder wordt er verwacht dat de overheid ook alsmaar strenger zal controleren of het verwijderen van asbest op de juiste wijze gebeurt.
Steeds meer controles
Dat is ons inziens een goede ontwikkeling. Door de jaren heen is duidelijk geworden dat de gezondheidsrisico’s van asbest lange tijd zijn onderschat. Meer controles van de overheid dragen bij aan de professionalisering van onze bedrijfstak. Het stimuleert innovatie en geeft bedrijven die niet gecertificeerd zijn of niet veilig werken wat betreft asbest verwijderen minder kans. Er zijn dan ook veel berichten verschenen over uitgedeelde boetes voor illegale asbestsanering.
Ook voor u is het goed. Neem geen risico en controleer of het bedrijf dat u inschakelt is gecertificeerd. U komt hier eenvoudig achter door de naam van het bedrijf op te zoeken op de website van Ascert, de Stichting Certificatie Asbest. Staat het bedrijf er niet in, dan is het niet gecertificeerd.
Mag u zelf asbest verwijderen?
In sommige gevallen mag u zelf asbest verwijderen. Dit mag wanneer de asbest nog niet beschadigd is en het niet om meer dan 35 m2 gaat. Let wel: dakleien en niet-hechtgebonden asbest mag u nooit zelf verwijderen. Schakel daarvoor altijd een gecertificeerd asbestsaneerder zoals Holland Herstel Groep in. Sowieso is het verstandig een gecertificeerd bedrijf in te schakelen. Deze hebben immers jarenlange ervaring en weten precies waar zij op moeten letten om veiligheidsrisico’s te voorkomen.
Hoe gaat asbestverwijdering in zijn werk?
Veilige asbestsanering vraagt om kennis van zaken en een goede voorbereiding. Voordat asbest verwijderd mag worden moet altijd eerst een inventarisatie worden gemaakt door een onafhankelijk, hiervoor gecertificeerd bureau. Dit bureau doet een opname en bepaalt op basis daarvan onder meer de risicoklasse.
De risicoklasse (1, 2 of 2a) is onder andere afhankelijk van hoeveel asbest er zit in het te saneren product. Voor de verwijdering van asbest ingedeeld in risicoklasse 1 is het niet verplicht om een voor asbestverwijdering gecertificeerd bedrijf in te schakelen. Bij risicoklasse 2 en 2a is het wel verplicht om een gecertificeerd asbestsaneerder in te schakelen.
Na de sanering doet een onafhankelijk laboratorium een eindmeting conform de NEN2990, om te bepalen of de ruimte of het gebied na afronding van de sanering weer veilig en zonder persoonlijke beschermingsmiddelen kan worden betreden.
Wilt u meer weten over dit proces? Hier vindt u een meer uitgebreide uitleg over asbestsanering.
Wat houden de risicoklassen in?
De risicoklassen zijn een indicatie van de hoeveelheid asbest in de lucht en hoe groot het risico op (gezondheids)gevaren is. Per risicoklasse zijn er verschillende veiligheidsregels van toepassing bij het verwijderen van de asbest.
Risicoklasse 1 geldt als een laag risico en daarom mag u dit zelf verwijderen. Wanneer de vrijkomende asbest tijdens de sanering niet boven de grenswaarde van 2000 vezels per m3 uitkomt, dan geldt dit als klasse 1. Is de vezelconcentratie hoger? Dan worden de saneringswerkzaamheden ingedeeld in klasse 2 of 2a.
Indeling in risicoklasse 2 geldt wanneer er hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbesthoudende materialen verwijderd moeten worden waarbij niet uitgesloten kan worden dat deze materialen zullen breken en zodoende de grenswaarde van >2000 vezels per m3 te overstijgen.
Een indeling in risicoklasse 2a vindt plaats wanneer breken van niet-hechtgebonden asbesthoudende materialen niet te vermijden valt. Hierbij is het dan ook vrijwel zeker dat de asbeststofconcentraties die vrijkomen de grenswaarde zullen overstijgen. Bovendien geldt risicioklasse 2a automatisch als de vezels bestaan uit amfibool asbest. Hierbij geldt na de sanering ook een verzwaarde eindbeoordeling
Het saneren van de asbestdaken en –gevels die eerst vanaf 2024 verboden zouden zijn valt altijd in risicoklasse 2 (buitensanering).
U kunt natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen.
Neem direct contact op