Een van de specialisaties van Holland Herstel Groep is het reinigen van gevaarlijke stoffen zoals CMR stoffen. CMR stoffen komen o.a. voor in de bouw, industrie, laboratoria en ziekenhuizen. Het zijn gevaarlijke stoffen die vrij kunnen komen bij verschillende werkzaamheden. Hierbij kunt u denken aan onderhoudswerkzaamheden, verwijderen van lagen verf, slijpen, schuren, branden, stralen en het slepen van materialen waarin chroom-6, de bekendste CMR stof, is verwerkt. Komen uw medewerkers met deze stoffen in uw bedrijf in aanmerking? U bent dan verplicht hen te beschermen. Daar valt dus ook onder de werkruimten periodiek laten reinigen.
Wat zijn CMR stoffen?
CMR staat voor carcinogene, mutagene en reproductietoxische stoffen. Eigenlijk is het een verzamelnaam, omdat CMR stoffen naast stoffen ook oplossingen of mengsels kunnen zijn. Het zijn allemaal gevaarlijke stoffen die een schadelijk effect kunnen hebben op de gezondheid van uw werknemers. Deze effecten kunnen zelfs al optreden na korte blootstelling. Bovendien zijn de effecten niet direct duidelijk; deze kunnen jaren later pas optreden. Vanwege de gevaren van deze stoffen zijn er dan ook verschillende vereisten om ermee te werken.
Zo zijn carcinogene stoffen kankerverwekkende stoffen. Mutagene stoffen zijn schadelijk voor erfelijk materiaal in onze cellen. Dit kan dan ook erfelijke afwijkingen veroorzaken bij ongeboren kinderen. Tenslotte zijn reproductietoxische stoffen schadelijk voor de vruchtbaarheid. Ook reproductietoxische stoffen kunnen effect hebben op ongeboren kinderen en bovendien de vruchtbaarheid verminderen.
Hoe kunt u CMR stoffen herkennen?
Een deel van de CMR stoffen wordt als gevaarlijk aangeduid op het etiket. Dit kan zijn met een icoon als een doodshoofd, een vlam of een uitroepteken. Verder kan op de verpakking ook aangegeven worden of het om een stof gaat die (vermoedelijk) gevaarlijk is m.b.v. een H-zin. De H staat hierbij voor hazard (= gevaar). Er zijn verschillende aanduidingen, namelijk H350 (voor kankerverwekkende stoffen), H340 (mutagene stoffen) en H360, H361 en H362 (voortplantingsgiftige stoffen). Ook heeft het ministerie van SZW een lijst samengesteld met CMR stoffen die u kunt raadplegen. Verder kunnen de stoffen ontstaan bij bepaalde werkzaamheden zoals schuren, of bij lassen in lasrook of dieselmotoremissie (DME).
Veelvoorkomende CMR stoffen
Samen met chroom-6 en fijnstof is dieselmotoremissie een van de drie bekendste CMR stoffen. Dieselmotoremissie omvat de gassen, dampen en vaste deeltjes die vrijkomen bij de uitstoot van diesel.
Chroom-6 is een metaalsoort die zich goed hecht en daarom veel toegepast wordt. Het zit bijvoorbeeld in verf die gebruikt wordt voor auto’s, bussen, treinen, vliegtuigen, sleepboten, opslagtanks, kozijnen en deuren.
Fijnstof is een verzamelnaam voor stofdeeltjes met verschillende chemische samenstellingen die kleiner zijn dan 10 micrometer. Deze kunnen op verschillende manieren en plekken ontstaan. Fijnstof is vaak het resultaat van menselijk handelen, bijvoorbeeld dankzij verbrandingsprocessen, de veehouderij of houtkachels. In mindere mate komt fijnstof vrij dankzij natuurlijke bronnen zoals zeezout en opwaaiend stof.
Maatregelen om te nemen als werkgever
Werken uw medewerkers met CMR-stoffen? Dit mag alleen wanneer het echt niet anders kan. Daarbij bent u dan verplicht hen te beschermen tegen blootstelling aan deze stoffen. Zorg daarom voor de meest optimale bescherming. Dit houdt in: persoonlijke beschermingsmiddelen, ervoor zorgen dat de ruimten waarin zij werken goed geventileerd zijn en hen van de bron scheiden.
Daarnaast bent u wettelijk verplicht alle gevaarlijke stoffen in uw bedrijf te inventariseren en registreren, ook degene die tijdens het werk ontstaan. Wat betreft CMR stoffen moet u zelfs extra gegevens vastleggen. Zo kunt u inschatten welke risico’s er aanwezig zijn en beoordelen in welke mate uw werknemers aan gevaarlijke stoffen blootgesteld worden. Op basis hiervan kunt u verdere veiligheidsmaatregelen treffen.
Werkruimten laten reinigen door Holland Herstel Groep
U kunt de blootstelling van uw medewerkers aan CMR stoffen beperken door de werkruimten te laten reinigen. U kunt daarvoor ook Holland Herstel Groep inschakelen. We voeren dan ter plaatse een risico-inventarisatie uit. Vervolgens stellen we een plan van aanpak op en gaan we hiermee aan de slag.
Over het algemeen bestaat onze reiniging uit twee stappen. Bij stap 1 worden de oppervlakken waarop de CMR stoffen kunnen zijn neergedaald schoon gezogen met een speciale, industriële stofzuiger. Stap 2 is het nat afnemen van de oppervlakken. Ook voorzien we u desgewenst van meer advies over het beperken van de gezondheidsrisico’s omtrent CMR stoffen.